Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Όταν ο γονέας χάνει την εργασία του


Όταν ο πατέρας ή η μητέρα χάνουν την εργασία τους, αυτό μπορεί να διαταράξει όλη την ισορροπία της οικογένειας. Υπάρχει η οικονομική αβεβαιότητα, η σκέψη ότι μπορεί η οικογένεια να χρειαστεί να μετακομίσει και όλη η διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας.

Αν και πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα επηρεάσει τα παιδιά, τα παιδιά σχολικής ηλικίας γνωρίζουν ότι η εργασία του γονέα συντηρεί αυτά και την οικογενειακή σας ζωή. Θ ανησυχήσουν για το μέλλον, ακόμη κι αν εσείς τα διαβεβαιώσετε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Μιλήστε στα παιδιά σας

Οι γονείς μπορούν να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους για το πώς θα μιλήσουν στα παιδιά για την απώλεια της εργασίας και την αιτία αυτής της απώλειας. Τα παιδιά θα ρωτήσουν γιατί έχασε ο γονιός τη δουλειά του, οπότε μπορείτε να τους δώσετε μια απάντηση κατάλληλη για την ηλικία τους, την οποία να είστε προετοιμασμένοι ότι θα αναμεταδώσουν στη γειτονιά και στο σχολείο τους. Δεν θα πρέπει να τους ζητήσετε να το αποκρύψουν. Το να χάσεις τη δουλειά σου δεν είναι πλέον ταμπού. Ούτε είναι κακό να ξέρουν οι άλλοι ότι ψάχνετε για νέα δουλειά. Ενημερώστε τους δασκάλους των παιδιών ότι ο ένας γονέας είναι άνεργος, γιατί το στρες που βιώνει η οικογένεια μπορεί να επηρεάσει την σχολική επίδοση των παιδιών.

Μπορεί να ξαφνιαστείτε από την έντονη αντίδραση των παιδιών σας στην απώλεια της εργασίας σας. Κάποια μπορεί να δείξουν συμπόνια, κάποια άλλα μπορεί να θυμώσουν με την εταιρεία που τόλμησε να απολύσει αυτόν που θαυμάζουν περισσότερο στη ζωή. Άλλα, μπορεί να στρέψουν το θυμό τους στον άνεργο γονιό ή να ανησυχήσουν περισσότερο για τη δική τους ευημερία.

Τα παιδιά μπορεί να πάρουν την πληροφορία και μετά να την ξεχάσουν. Οι γονείς χρειάζεται να πάρουν χρόνο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους αλλά να μην απορροφηθούν τόσο που να μην παρατηρούν τις αντιδράσεις των παιδιών τους. Χρειάζεται να παρατηρούν αν τα παιδιά δείχνουν ανησυχία για τις επιδράσεις της ανεργίας στην οικογένεια. Αν το παιδί σας μένει περισσότερο χρόνο μόνο του ή αποφεύγει να μένει πολύ στο σπίτι, μπορεί να έχει αναστατωθεί από την ένταση που υπάρχει στο σπίτι.

Οικονομική ανησυχία

Σε μια μεγάλη περίοδο ανεργίας, τα χρήματα θα είναι βασική ανησυχία. Οι γονείς είναι προτιμότερο να συζητήσουν πρώτα μεταξύ τους την οικονομική κατάσταση και μετά να ενημερώσουν τα παιδιά για οποιεσδήποτε παραμέτρους που μπορούν να τα επηρεάσουν. Προειδοποιήστε τα, για παράδειγμα, αν χρειάζεται να περιορίσετε τα έξοδα για δώρα γενεθλίων και γιορτών. Τα παιδιά συνήθως είναι πρόθυμα να προσαρμοστούν σ’ αυτή την αλλαγή αν τους εξηγήσετε γιατί είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μην συζητάτε συνεχώς για τα χρήματα, γιατί αυτό θα τα στρεσάρει. Προσπαθήστε να κάνετε έναν προϋπολογισμό και ζήστε σύμφωνα μ’ αυτόν.

Αν χρειαστεί να πουλήσετε κάποια υπάρχοντα ή κάποιο περιουσιακό σας στοιχείο για να αντεπεξέλθετε, προετοιμάστε τα παιδιά για τις επικείμενες αλλαγές. Βεβαιώστε τα ότι θα τα ενημερώσετε αν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή. Έτσι, θα σταματήσουν να ανησυχούν, μέχρι να υπάρχει πραγματικά κάτι σημαντικό για να ανησυχήσουν. Ενημερώστε τα όσο το δυνατό πιο σύντομα, αν χρειαστεί να μετακομίσετε σε άλλη πόλη για να πιάσετε μια νέα δουλειά. Κάντε πιο ομαλή τη μετακόμιση, δείχνοντάς τους φωτογραφίες από την πόλη όπου θα πάτε και δώστε τους τη δυνατότητα να την επισκεφθούν προκαταβολικά, αν είναι εφικτό.

Αν αυξηθεί πολύ το στρες στην οικογένεια, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν:


● Να κάνουν κάποιες δουλειές του σπιτιού.

● Να κάνουν ησυχία όταν ο γονιός μιλάει στο τηλέφωνο.

● Να μην κάνουν ανόητα παιχνίδια όταν απαντάνε στο τηλέφωνο.

● Να σημειώνουν προσεκτικά τα τηλεφωνικά μηνύματα.

● Να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

● Να κατανοήσουν ότι ο άνεργος γονιός θα έχει κακή διάθεση κάποιες μέρες. Να τον ρωτάνε πως τα πάει.

● Να σέβονται τους περιορισμούς στα έξοδα.

● Να συζητάνε με φίλους των οποίων οι γονείς έχουν παρόμοιο πρόβλημα.

http://www.infokids.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Πότε βάζουμε κόμμα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Δικατάληκτα επίθετα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

"Τα Δικαιώματα του Παιδιού"