Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1oυ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Για να λειτουργήσει το Σχολείο μας δημοκρατικά και αποδοτικά, θα πρέπει όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
O Κανονισμός Λειτουργίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, που διαμορφώθηκε με τη συμβολή των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ Τάξης της σχολικής χρονιάς 2016-17, ενέκριναν όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων και στην επίλυση των θεμάτων που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Μεγάλη σημασία στη σχολική ζωή, έχει ο δημοκρατικός διάλογος, οι κανόνες του και η αναγνώριση των ρόλων με σεβασμό και χωρίς εντάσεις.
Η τήρηση του κανονισμού από όλους/ες τους εμπλεκόμενους, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικοποιητικής αποστολής του σχολείου.

Σας παραθέτουμε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου μας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

1.Το πρωί στην αυλή
· Φτάνουμε στο σχολείο έγκαιρα, πριν χτυπήσει το κουδούνι, αφήνουμε την τσάντα στο καθορισμένο σημείο και περιμένουμε στην αυλή. Αν βρέχει, περιμένουμε στο ισόγειο, χωρίς να τρέχουμε.
· Όταν χτυπήσει το κουδούνι, μπαίνουμε στη σειρά του τμήματός μας για πρωινή προσευχή και είσοδο στην τάξη κατά τμήμα και χωρίς τρέξιμο.
· Για λόγους ασφαλείας των μαθητών/τριών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, η έξω πόρτα κλείνει μόλις χτυπήσει το κουδούνι για προσευχή.
2. Στην αίθουσα
· Καθόμαστε στη θέση μας και ετοιμάζουμε τα πράγματά μας χωρίς καθυστερήσεις. Δεν ξεχνάμε τα βιβλία και το υλικό που απαιτείται για τα μαθήματα της ημέρας.
· Προσέχουμε την ώρα του μαθήματος και δεν ενοχλούμε τους συμμαθητές/τριές μας. Δεν σηκωνόμαστε όρθιοι και δεν προκαλούμε φασαρία.
· Συνεργαζόμαστε με τους συμμαθητές/τριές μας. Σεβόμαστε και ενθαρρύνουμε την προσπάθειά τους και γενικά συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται κι εκείνοι.
· Αποφεύγουμε να βγούμε έξω την ώρα του μαθήματος, αλλά αν έχουμε σοβαρό λόγο, ζητάμε ευγενικά την άδεια.
3. Στη Βιβλιοθήκη
· Οι μαθητές/τριες δανείζονται βιβλία ή τα χρησιμοποιούν στη «γωνιά φιλαναγνωσίας», σύμφωνα με τον προγραμματισμό του τμήματός τους.
· Τα βιβλία διατηρούνται καθαρά και επιστρέφονται χωρίς φθορές. Σε αντίθετη περίπτωση, αντικαθίστανται από τους/τις μαθητές/τριες.
4. Στο διάλειμμα
· Όταν κτυπά το κουδούνι για διάλειμμα, βγαίνουμε ήρεμα έξω μαζί με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος, παίρνοντας ότι μας χρειάζεται (φαγητό -που το ανοίγουμε όταν βγούμε στην αυλή-, νερό, μπουφάν) και η αίθουσα αδειάζει για να αεριστεί. Για την ασφάλειά μας, κατεβαίνουμε προσεκτικά τις σκάλες και καλό είναι να κρατιόμαστε από τις «κουπαστές».
· Την ώρα του διαλείμματος, τρώμε, πάμε στην τουαλέτα αν χρειάζεται και παίζουμε σεβόμενοι/ες τους κανόνες. Λύνουμε τις όποιες διαφορές μας με συζήτηση και για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα απευθυνόμαστε στους εφημερεύοντες/ουσες εκπαιδευτικούς. Προστατεύουμε τα φυτά και δέντρα της αυλής, καθώς και τον λαχανόκηπο.
· Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στις αίθουσες, στις τουαλέτες ή στους διαδρόμους του σχολείου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς ο χώρος παραμονής των μαθητών/τριών. Κανένας/μία και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος/η του/της ή ανεβοκατεβαίνει στις σκάλες.
· Μπάλες και παιγνίδια δεν επιτρέπεται να φέρνουν οι μαθητές/τριες από το σπίτι. Το ανάλογο υλικό παρέχεται από το σχολείο. Επίσης δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο πολύτιμα ή επικίνδυνα αντικείμενα, όπως και κινητά τηλέφωνα.
5. Σχόλασμα
· Ετοιμάζουμε την τσάντα μας και αφήνουμε το θρανίο καθαρό.
· Παίρνουμε τα προσωπικά μας είδη (τσάντα, μπουφάν, μπλούζες..).
· Περιμένουμε την άδεια για να αποχωρήσουμε, με τη συνοδεία πάντα του/της εκπαιδευτικού.
· Αν δεν φεύγουμε μόνοι/ες μας, περιμένουμε στην εσωτερική πλευρά της κεντρικής εισόδου, μέχρι να έρθουν να μας παραλάβουν οι δικοί μας άνθρωποι.

Γενικοί κανόνες

· Απευθυνόμαστε με ευγένεια, σεβασμό και προθυμία στους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου. Επίσης στον Σχολικό Φύλακα και στις καθαρίστριες του σχολείου, αν χρειαστεί.
· Αποφεύγουμε να κινούμαστε χωρίς λόγο κοντά στα επικίνδυνα σημεία του σχολικού χώρου (σκάλες, τζάμια…).
· Φροντίζουμε για τη διατήρηση της καθαριότητας όλων των χώρων. Της τάξης, των διαδρόμων, της τουαλέτας, της αυλής. Δεν πετάμε σκουπίδια κάτω, κάνουμε χρήση του κάδου ανακύκλωσης και φροντίζουμε να κάνουμε σωστή χρήση της τουαλέτας.
· Ειδικότερα για την τουαλέτα, αν είναι κλειστή η πόρτα, χτυπάμε πάντα και αν χρησιμοποιείται από άλλον/η συμμαθητή/τρια, περιμένουμε. Κλείνουμε την πόρτα και πριν φύγουμε, πλένουμε απαραίτητα τα χέρια μας.
· Προσέχουμε και δεν προκαλούμε φθορές στα πράγματα του σχολείου (θρανία, καρέκλες, πίνακες, τοίχους, τουαλέτες…).
· Είναι σημαντικό για εμάς το αίσθημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της εντιμότητας, της υπακοής, της εργατικότητας και της υπευθυνότητας. Αν πούμε ή κάνουμε οτιδήποτε που στεναχωρεί τους συμμαθητές/τριές μας, ζητούμε συγγνώμη και δεν το επαναλαμβάνουμε.
· Ερχόμαστε στο σχολείο με χαρούμενη διάθεση για την γνώση και εμπειρία που θα αποκομίσουμε και για την παρέα με τους/τις συμμαθητές/τριές μας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


1. Οι γονείς και οι κηδεμόνες, δικαιούνται να έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους και οφείλουν να προσέρχονται στις συναντήσεις που ορίζει ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός της τάξης και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Επίσης οφείλουν να ενημερώνουν το σχολείο για θέματα (οικογενειακά, ψυχοσωματικής υγείας κ.ά.) που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή/τριας στο σχολείο.

2. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα που σχετίζεται με συγκεκριμένους μαθητές/τριες και απασχολεί το σχολείο, οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν είναι οι γονείς - κηδεμόνες, οι οποίοι συνεργάζονται με το σχολείο για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

3.Οι γονείς-κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές στο σπίτι ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων στην κεντρική είσοδο του σχολικού κτηρίου ή στην ιστοσελίδα του σχολείου (1dimotikokaterinis.weebly.com) στην καρτέλα "Τα νέα μας".

4.Κανένας γονέας (και οποιοσδήποτε μη εκπαιδευτικός) δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει, να τιμωρεί ή να νουθετεί μαθητές/τριες στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει, ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ή η Δ/ντρια/Υποδ/ντής οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

5.Δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στο χώρο του σχολείου κανένας άλλος, πλην των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και των εργαζόμενων στη σχολική μονάδα, χωρίς να έχει πάρει άδεια. Σε κάθε περίπτωση έκτακτης επίσκεψης, ο Σχολικός Φύλακας ενημερώνει τη Δ/ντρια/Υποδ/ντή ή εκπαιδευτικό του Σχολείου.

6. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών. Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου. Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων του κάθε σχολείου. Τα θέματα όμως της παιδαγωγικής λειτουργίας, των ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων και το γενικότερο κλίμα στο σχολικό χώρο, επηρεάζονται από την καλή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Απουσίες μαθητών/τριών
Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας, ενημερώνεται τηλεφωνικά και έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του σχολείου είναι στη διάθεση των γονέων (23510 23620) για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούνται οι γονείς να επιβεβαιώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν τα σωστά και επικαιροποιημένα τηλέφωνά τους.
Οι μαθητές/τριες, δεν φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με ενημέρωση των γονέων από τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ή την/τον Διευθύντρια/Υποδιευθυντή.
Τα παιδιά που νοσούν από ιώσεις, παραμένουν στο σπίτι για να αναρρώσουν και να μην υπάρχει διασπορά της νόσου.
Η ευθύνη για την ασφάλεια και την αποχώρηση των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας του Πρωινού και του Ολοήμερου Προγράμματος, ανήκει αποκλειστικά στους γονείς-κηδεμόνες που οφείλουν να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου για τροποποιήσεις.
Ειδικότερα:
Οι γονείς/κηδεμόνες που παραλαμβάνουν τα παιδιά τους κατά την αποχώρησή τους, οφείλουν να:
· Είναι αυστηρά συνεπείς ως προς την ώρα παραλαβής των παιδιών τους.
· Να ενημερώνουν τα παιδιά τους ότι, σε περίπτωση αργοπορίας τους, αυτά δεν αποχωρούν ποτέ μόνα τους, περιμένουν εντός της σχολικής αυλής και δε φεύγουν ποτέ με άτομα που οι γονείς δεν τους έχουν υποδείξει.
· Να ενημερώνουν το σχολείο έγκαιρα σε περίπτωση αργοπορίας τους.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


1.Οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν να εξασφαλίζουν το ήρεμο κλίμα και την αρμονική συνεργασία όλων, που επιτυγχάνεται με τη δίκαιη συμπεριφορά και τον παιδαγωγικό τρόπο επικοινωνίας και αξιολόγησης των μαθητών/τριών. Τα θέματα-προβλήματα που προκύπτουν, αντιμετωπίζονται πρώτα μέσα στην τάξη και αν χρειαστεί, τότε εμπλέκουν τη Διεύθυνση.
2.Οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των μαθητών/τριών τους, αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και λεπτούς χειρισμούς τα ιδιαίτερα προβλήματά τους.
3.Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών/τριών και την τήρηση της τάξης, ακόμα και όταν δεν είναι εφημερεύοντες/ουσες. Παράλληλα, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές/τριες σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, την υγιεινή και την αισθητική του χώρου στον οποίο φοιτούν.
4.Η πρόσβαση των μαθητών/τριών στο γραφείο της Διευθύντριας, γίνεται στα πλαίσια της επικοινωνίας και της διαμεσολαβητικής παρέμβασης, αφού πρώτα έχουν απευθυνθεί στον/στην εφημερεύοντα/ουσα εκπαιδευτικό ή στον/στην εκπαιδευτικό του τμήματος.
5.Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, είναι παιδαγωγικά σωστό να συζητούν μεταξύ τους για θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη και να επιλέγουν κοινούς τρόπους για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν.
6. Η/Ο Διευθύντρια/Υποδιευθυντής, οφείλουν σε σχέση με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς, τους μαθητές/τριες και τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας, να εξασφαλίζουν την αρμόζουσα διοικητικά και παιδαγωγικά σχέση, να αναγνωρίζουν, να εκτιμούν και να κατοχυρώνουν το ρόλο της κάθε πλευράς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συνεργασία, προς την κατεύθυνση του ανθρώπινου και δημοκρατικού Σχολείου.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

Βασικός στόχος της σχολικής κοινότητας για την προώθηση του παιδαγωγικού έργου, είναι η ανάπτυξη σε κάθε μαθητή/τρια της ικανότητας της αυτοπειθαρχίας στην τήρηση των κανόνων. Όλοι/ες πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή και ποια όχι. Είναι δεδομένο ότι, οι ποινές ως εξωτερικό κίνητρο έχουν φτωχά αποτελέσματα στην αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών/τριών και, ως εκ τούτου, για την Παιδαγωγική δεν προκρίνονται παρά ως η έσχατη επιλογή των εκπαιδευτικών. Όταν όμως ένας/μία μαθητής/τρια παραβιάζει συνειδητά και συστηματικά τους κανόνες συμπεριφοράς, προβλέπονται μέτρα ανάλογα με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Σωματικές ποινές απαγορεύονται.

Τα πειθαρχικά μέτρα:
· Επιβάλλονται μόνο όταν οι εκπαιδευτικοί έχει εξαντλήσει όλα τα παιδαγωγικά μέσα που βασίζονται στον διάλογο και την πειθώ με τον μαθητή/τρια.
· Δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του μαθητή.
· Δεν χρησιμοποιούνται ως απειλές ή εκφοβισμό, αλλά ως συνέπεια.
· Επιβάλλονται πρώτιστα για όφελος του μαθητή/τριας, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών/τριών και η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Τα πειθαρχικά μέτρα επιβάλλονται στον μαθητή/τρια από τους/τις εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Διδασκόντων σταδιακά.
1ο Στάδιο
· Παρατήρηση/επίπληξη από τον/την δάσκαλο/α μέχρι τρεις φορές.
· Παρατήρηση από τον/την Διευθυντή/ντρια και τηλεφωνική ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα.
· Κλήση του γονέα ή κηδεμόνα στο σχολείο για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.
2ο Στάδιο
· Οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν παιδαγωγικό πρόγραμμα διαχείρισης συμπεριφοράς για όλη την τάξη και εξατομικευμένα για τον συγκεκριμένο μαθητή/τρια. Προσυπογράφουν πρωτόκολλο τήρησης, ενώ παράλληλα ενημερώνεται ο γονέας ή κηδεμόνας.
3ο Στάδιο
Εάν, παρά τη λήψη των παραπάνω μέτρων, ο μαθητής/τρια συνεχίζει να έχει συστηματικά παραβατική συμπεριφορά, τότε το θέμα παραπέμπεται προς συζήτηση στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και μπορεί να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
· Σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο και τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, ενδεχομένως και με την επιβολή ποινών (στέρηση διαλλείματος, σχολικών δράσεων…).

Ενδεικτικές συνέπειες
· Οι μαθητές/τριες, που προσέρχονται στο σχολείο μετά το πέρας της προσευχής και την είσοδο των μαθητών/τριών στις αίθουσες, ενημερώνουν για τους λόγους αργοπορίας τους. Την τρίτη φορά που αργούν χωρίς σοβαρό λόγο, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, παραμένουν στο ισόγειο (δίπλα στο γραφείο με ανοικτή πόρτα) και μπαίνουν στην τάξη τους στην έναρξη του 2ου δίωρου και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η διεξαγωγή του μαθήματος. Παράλληλα ενημερώνονται οι γονείς.
· Όταν οι μαθητές/τριες προκαλέσουν φθορά στη σχολική περιουσία, ο γονέας ή κηδεμόνας υποχρεούται να την αποκαταστήσει.
· Μαθητές/τριες που συνεχίζουν να διατηρούν μη ανεκτή συμπεριφορά, παρά τις παρεμβάσεις, στερούνται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και σύμφωνη γνώμη των γονέων ή κηδεμόνων τους, του δικαιώματος συγκεκριμένων παιδαγωγικών δράσεων.

«Κανονισμός Λειτουργίας Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού»

Σε επίπεδο διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας και εκφοβισμού, είναι σημαντική η έγκαιρη διαπίστωσή τους, ώστε να είναι δυνατή μια παιδαγωγική παρέμβαση και να αποτρέπεται η κλιμάκωση του φαινομένου.
Προτείνεται, στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, να γίνεται σε κάθε τμήμα, μια συζήτηση με τους μαθητές/τριες για τις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις τους και τους τρόπους επίλυσης τυχόν διαφορών, διαφωνιών, εντάσεων, παρενοχλήσεων, κ.λπ. Από τη συζήτηση αυτή, μπορεί να προκύπτει ένα «Συμβόλαιο Σχολικής Τάξης» που αναρτάται στον τοίχο και γίνεται επίκλησή του, όποτε παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, οι μαθητές/τριες μπορούν να συζητούν με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό για την πορεία και εξέλιξη της τάξης ως ομάδας, των σχέσεων, των κοινών στόχων….
Πρόταση κανόνων συμπεριφοράς για το «Συμβόλαιο Σχολικής Τάξης»

Δεν επιτρέπεται:
· Να χτυπάμε, να κλωτσάμε, να σπρώχνουμε, να προκαλούμε πόνο ή τραυματισμό.
· Να λέμε στους άλλους να μην κάνουν έναν συμμαθητή/τριά μας παρέα. Να ακολουθούμε έναν συμμαθητή/τρια, να κοιτάζουμε επίμονα και απειλητικά και να λέμε άσχημα πράγματα πίσω από την πλάτη τους.
· Να κρύβουμε, να λερώνουμε, να κλέβουμε ή να καταστρέφουμε πράγματα κάποιου συμμαθητή/τριάς μας. Να απειλούμε να μας φέρει χρήματα ή να μας δώσει πράγματα.
· Να κοροϊδεύουμε, ή να λέμε προσβλητικά/υποτιμητικά σχόλια για την καταγωγή, την οικογένεια, τη θρησκεία, την οικονομική κατάσταση, το ντύσιμο, ή την εμφάνιση συμμαθητών/τριών μας.
· Να βρίζουμε, να ειρωνευόμαστε, να κάνουμε χειρονομίες, να γράφουμε άσχημα πράγματα για συμμαθητές/τριες.
· Να αγγίζουμε έναν συμμαθητή/τριά μας με τρόπο που τους είναι δυσάρεστος.
· Να στέλνουμε προσβλητικά μηνύματα, είτε με σημειώματα μέσα στην τάξη, είτε στο κινητό, είτε στο διαδίκτυο.
· Να λέμε ψέματα, να απειλούμε συμμαθητή/τριά μας ότι αν καταδώσει κάποια άσχημη συμπεριφορά μας θα του κάνουμε κακό.


ΟΧΙ ΒΙΑ, ΜΟΝΟ ΦΙΛΙΑ


Συμπεριφερόμαστε με ευγένεια και σεβασμό προς όλους/ες. Προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όσους τη χρειάζονται.
Σεβόμαστε τα πράγματα των συμμαθητών μας όπως τα δικά μας και αν βρούμε κάτι που δεν μας ανήκει, το παραδίδουμε στο δάσκαλο/α μας.
Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να αποκλείσουμε ή να απομονώσουμε συμμαθητές/τριές μας. Λεκτική και σωματική βία απαγορεύεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αποτελεί λόγο για πειθαρχική ποινή.
Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν επεισόδια λεκτικής ή σωματικής βίας, δεν γελούν ούτε υποστηρίζουν τους/τις συμμαθητές/τριές τους να συνεχίσουν. Επεμβαίνουν ομαδικά για τη λύση του επεισοδίου και ενημερώνουν άμεσα τον εφημερεύοντα/ουσα εκπαιδευτικό. Είναι υποχρέωση και δικαίωμα να μιλήσουν. Η ενδυνάμωση αλλά και η απάθεια, θεωρούνται παραπτώματα και έχουν επιπτώσεις.


ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο παρών Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, αισιοδοξεί να συμβάλει στην εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Σχεδίου ενός Σύγχρονου Σχολείου. Η επιτυχία ενός τέτοιου Σχεδίου, προϋποθέτει ότι όλοι οι φορείς της Σχολικής Κοινότητας θα αποδεχθούν όσα, σε γενικές γραμμές, αναφέρονται στον «Κανονισμό».
Στη σύνταξή του συνεργάσθηκαν όλοι/ες. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές/τριες. Κάθε γονέας που εγγράφει το παιδί του, παραλαμβάνει και ένα αντίγραφο του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού. Οι κανόνες που διατυπώνονται, υπαγορεύονται είτε από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν.1566/1985, Π.Δ.79/2017) που η πολιτεία έχει θεσπίσει, είτε απορρέουν από άγραφους κανόνες συμπεριφοράς, που ούτως ή άλλως ισχύουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και εκφράζουν την παιδαγωγική και εκπαιδευτική πολιτική της σχολικής μονάδας.
Ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 21/20-02-2017 πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δ. Σχ. Κατερίνης, την υπ’ αριθμ. 2/15-06-2017 πράξη του Σχολικού Συμβουλίου του 1ου Δ. Σχ. Κατερίνης και τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου 1ης Εκπ. Περιφέρειας Ν. Πιερίας, κ. Νικόλαου Γραίκου στις 09/03/2017 σε επιμορφωτική ενδοσχολική ημερίδα με θέμα «Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας του 1ου Δημ. Σχ. Κατερίνης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Πότε βάζουμε κόμμα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Δικατάληκτα επίθετα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

Πώς να κάνω καλύτερα γράμματα