Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Μην φοβάσαι τον παιδικό σταθμό, αλλά τη δυσκολία σου ν’ αποχωριστείς το παιδί σου


Ενώ ο κόσμος προχωράει και η επιστήμη εξελίσσεται, φαίνεται ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα. Με πρώτο και καλύτερο τον απογαλακτισμό των λατρεμένων μας παιδιών.

Αν η φοίτηση στον παιδικό σταθμό δεν αποτελεί ανάγκη λόγω εργασιακών υποχρεώσεων των γονέων, δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει μια αρνητική διάθεση απέναντι σε αυτό τον παιδαγωγικό θεσμό, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται των πλεονεκτημάτων φοίτησης σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Με πρόφαση τις ιώσεις, την ανωριμότητα του παιδιού ή , απλά, χωρίς καμιά πρόφαση,  πολλές μανούλες αρνούνται να ανοίξουν την πόρτα της αγκαλιάς τους για να αφήσουν να μικρά τους να «φύγουν», γιατί σαν τη μάνα …. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Αυτό όμως που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι η απόφαση να κρατήσεις στο σπίτι ένα παιδί,που έχει φθάσει την ηλικία των τριών ετών, γιατί ουσιαστικά δεν αναγνωρίζεις σε κανέναν άλλο την δυνατότητα να το διαπαιδαγωγήσει.

Είναι αυτό το μοναδικό που έχει η Ελληνίδα μάνα, γιατί μόνο αυτή ξέρει.  Ξέρει να κοινωνικοποιήσει το παιδί της, ξέρει να το μάθει να έχει περιμένει τη σειρά του,  ξέρει να το διδάξει προγραφικές δεξιότητες, ξέρει να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού της , ξέρει …ξέρει …ξέρει.

Στην απόλυτη γνώση, της μανούλας,  συνήθως προστίθεται η παντελής απαξίωση των ικανοτήτων των παιδαγωγών των παιδικών σταθμών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του δικού μας παιδιού. Κανείς δεν λέει ότι παντού υπάρχουν αναρίθμητες Montessori  έτοιμες να απογειώσουν το δυναμικό ενός μικρού παιδιού. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι υπάρχουν δομές που λειτουργούν με γνώμονα την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και το βοηθούν να εξελιχθεί και να πάει παρακάτω.

Ο παιδικός σταθμός είναι η πρώτη μεγάλη έξοδος από το οικογενειακό πλαίσιο, σε μια άλλη, πιθανόν, πιο δομημένη ομάδα όπου υπάρχουν κανόνες, είναι όλοι ίσοι –και όχι μονάκριβοι, που τα παιδιά καλούνται να κατονομάζουν τις επιθυμίες τους, να τις …μιλάνε, συναναστρέφονται με συνομηλίκους, να μεγαλώνουν.

Για τη μητέρα που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί το μικρό της στον παιδικό σταθμό, το παιδί της δεν είναι ώριμο, και μάλλον δεν θα ωριμάσει ποτέ. Ένα παιδί που έχει αναπτύξει έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του είναι έτοιμο να προχωρήσει. Νιώθει την ασφάλεια να φύγει για λίγο από κοντά της χωρίς να νιώθει ότι το εγκαταλείπει, χωρίς να φοβάται ότι δεν θα ξανάρθει .

Δεν ξέρω όμως, τελικά, πόσο η αρνητική στάση στην προοπτική του παιδικού σταθμού έχει να κάνει με την ωριμότητα του παιδιού, και πόσο και με εκείνη της μητέρας να το αφήσει να «φύγει». Να παίξει με άλλα παιδιά, να μιλήσει, να διεκδικήσει, να ζητήσει, να δημιουργήσει, να μάθει.

Στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς υπάρχει η περίοδος προσαρμογής όπου τα παιδιά πηγαίνουν για λίγη ώρα στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν με το περιβάλλον, να δουν τη μητέρα ή τον πατέρα να μιλάει με την παιδαγωγό, να γνωρίσουν τους νέους τους φίλους.

Το πιο δύσκολο κομμάτι του γονεϊκού ρόλου, τουλάχιστον στις μεσογειακές χώρες, είναι η προτροπή του παιδιού μα πάει παρακάτω να δοκιμάσει τις δυνάμεις του να προχωρήσει. Ο παιδικός σταθμός δεν σημαίνει εγκατάλειψη. Είναι η πρώτη κίνηση φροντίδας που αποβλέπει στην ανεξαρτητοποίηση και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Τα παιδιά μας χρειάζονται ασφαλείς συναισθηματικούς δεσμούς που θα τους δίνουν την ελευθερία να νιώσουν ότι μπορούν, ότι τα καταφέρνουν. Θέλουν φτερά να πετάξουν, όχι αλυσίδες υπερπροστατευτικότητας στολισμένες με τόνους αφόρητης και υπερβολικής αγάπης.

Ο παιδικός είναι ένας… σταθμός ζωής για κάθε παιδί. Ένας σταθμός αλλαγής για κάθε οικογένεια. Ένα ξεκίνημα σε έναν έξω κόσμο γεμάτο εμπειρίες, πληροφορίες και παιχνίδι.

Μια επιβεβαίωση αγάπης και στήριξης. Μη φοβηθείτε τον παιδικό σταθμό. Φοβηθείτε τη δυσκολία σας να κάνετε την αγάπη σας εισιτήριο εξέλιξης σε ένα νέο ταξίδι.

http://www.themamagers.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Πότε βάζουμε κόμμα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Δικατάληκτα επίθετα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

Πώς να κάνω καλύτερα γράμματα