Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Το πρωτότοκο παιδί

   Επειδή τα πρωτότοκα ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους, τους αρέσει να παίρνουν τον έλεγχο και έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια να τα κοροϊδέψουν όταν μαθαίνουν να δένουν τα κορδόνια τους ή να οδηγούν ποδήλατο. Οι ενήλικες τα παίρνουν στα σοβαρά και αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.


   Όταν οι γονείς αναφέρονται σε κάθε πρωτότοκο ως «πρώτο», αυτό παρακινεί τα πρωτότοκα παιδιά να επιτύχουν.

   Είναι εύκολο για τα ταλαντούχα πρωτότοκα να γίνουν τελειομανείς. αφού βλέπουν τους ενήλικες να χρωματίζουν μέσα από τις γραμμές και να σερβίρουν το γάλα χωρίς να χυθεί. Το πρωτότοκο παιδί θέλει να κάνει τα πράγματα σωστά από την πρώτη φορά. Για το λόγο αυτό, μπορεί να αντισταθεί στο να σερβίρει το δικό του γάλα ή να χρωματίσει μόνο του, γιατί δεν θέλει να κάνει λάθη. Αυτές οι τάσεις τελειομανίας σημαίνουν επίσης ότι τα πρωτότοκα μπορεί να δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος.


   Νέοι στους ρόλους τους ως μαμά και μπαμπάς, οι γονείς μπορεί να είναι υπερπροστατευτικοί και αβέβαιοι ενώ ταυτόχρονα αυστηροί και απαιτητικοί. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε παιδιά που γίνονται πολύ επιτυχημένα.

   Συχνά παράπονα πρωτότοκων: «Ποτέ δεν την έχω γλυτώσει από τίποτα, αντίθετα με τον μικρό μου αδελφό.», «Γιατί έχω πάντα την ευθύνη για τη μικρότερη αδελφή μου;»

Πώς να φερθείτε στο πρωτότοκό σας:

● Οι γονείς έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τα πρωτότοκα παιδιά ως πρότυπα προς μίμηση για τα νεότερα αδέλφια και αυτό μπορεί να είναι αρκετά πιεστικό. Προσέξτε μήπως υπάρχουν επιπτώσεις στρες. Να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του «πρέπει», όπως για παράδειγμα, «θα έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα."

● Όσο δίνετε επιπλέον ευθύνες στο πρωτότοκο παιδί, δώστε του και κάποια προνόμια, όπως το να πηγαίνει αργότερα για ύπνο.

● Είναι εύκολο να δώσετε πολλές ευθύνες στο πρωτότοκο. Μπορεί το μεγάλο παιδί να προσφερθεί να φέρει ένα παιχνίδι στο μωρό όταν γκρινιάζει ή να σας δώσει μια πάνα αλλά μην περιμένετε να βοηθάει συνέχεια.

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Πότε βάζουμε κόμμα

Δικατάληκτα επίθετα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Πρόσκληση γιορτή λήξης σχολικού έτους

Επιρρήματα