Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

20η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (video)


«Όπλο» καλής υγείας αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η στοματική υγιεινή, καθώς τα χαλασμένα δόντια και τα προβληματικά ούλα φαίνεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση νοσημάτων που θα πίστευε κανείς ότι είναι άσχετα με την υγεία των δοντιών!
Όλο και περισσότερες έρευνες παρέχουν ενδείξεις ότι η στοματική υγεία μειώνει τον

κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η επιμελής φροντίδα των δοντιών, προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο. Πολλοί, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη πειστεί να βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους και δεν επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρο, παρά μόνο όταν ανακύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή σύμπτωμα.

Μία από τις κύριες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, που ενδεχομένως αποτελεί προάγγελο παθήσεων σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η

περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή των ούλων, που σταδιακά προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών («τα δόντια πέφτουν»).

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 44%-57% των ανθρώπων, εμφανίζουν μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο (γνωστή και ως ουλίτιδα), ενώ ένα 10% περίπου παρουσιάζει βαρύτερες μορφές της νόσου.

Παιδιά: Καλή στοματική υγεία βήμα-βήμα

Φροντίστε να διδάξετε από νωρίς στα παιδιά σας, πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους και να φροντίζουν επιμελώς τη στοματική τους υγιεινή. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό, θα τα βοηθήσετε να θέσουν γερές βάσεις για την καλή τους υγεία στο μέλλον. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δόντι στο στόμα του παιδιού. Αμέσως μετά την ανατολή (εμφάνιση) των δοντιών στο στόμα του παιδιού, θα πρέπει να αρχίζει η στοματική υγιεινή. Στην ηλικία του νεογνού και του νηπίου, αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη στοματική υγιεινή του παιδιού είναι οι γονείς του, οι οποίοι θα πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια των παιδιών με μικρή βούρτσα ή να τα σκουπίζουν με βρεγμένη γάζα. Όταν το παιδί αρχίζει να κρατά αντικείμενα μπορεί να του δοθεί μία οδοντόβουρτσα, όχι ασφαλώς για να καθαρίζει τα δόντια του, αλλά για να παίζει και να εξοικειώνεται με την ιδέα της βούρτσας.

                                       

Βουρτσίζετε τα δόντια σας μαζί με τα παιδιά σας, πρωί και βράδυ. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών είναι καλό το βούρτσισμα να γίνεται από το γονέα, γιατί το παιδί δεν μπορεί να το κάνει σωστά μόνο του. Ωστόσο, μόλις 15% των γονιών βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους.

Το παιδί πρέπει να μάθει να βουρτσίζει χωριστά τα πάνω και τα κάτω δόντια και να ακολουθεί μια σειρά μέχρι να φτάσει ως το τελευταίο δόντι. Έτσι, το βούρτσισμα θα είναι σωστό και ολοκληρωμένο.

Ανανεώνετε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 3 μήνες. Μετά από ένα τρίμηνο χρήσης, η οδοντόβουρτσα έχει πια φθαρεί και δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής.

Πηγαίνετε το παιδί σας τακτικά στον οδοντίατρο για έλεγχο της στοματικής του υγείας. Προτιμήστε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για το παιδί.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

...Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό κανόνα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

...Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.

...Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Η χρήση στοματικών διαλυμάτων δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

...Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Πως γίνεται σωστά το βούρτσισμα των δοντιών


Πηγή:http://www.healthyme.gr/m/articles/341-stomatike-ugieine-e-kale-ugeia-xekina-apo-to-stoma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Πότε βάζουμε κόμμα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Δικατάληκτα επίθετα

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαγγέλης Καρπούζας αποχαιρετάει το 1ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κατερίνης