Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά το παιδί σας για τα διαγωνίσματα

Πώς μπορεί το παιδί σας να διαβάζει σωστά; Όταν έχει διαγώνισμα συνήθως κυριεύεται από άγχος γιατί δεν ξέρει πώς να οργανώσει το διάβασμα του.
Μπορείτε να του δώσετε τις παρακάτω γενικές συμβουλές:
• Προτιμήστε την τμηματική μελέτη της ύλης. Χωρίστε την ύλη σε δύο ή τρία μέρη και προτρέψτε το παιδί να μελετήσει κάνοντας ενδιάμεσα διαλείμματα.
• Οπτικές υπενθυμίσεις είναι ένας τρόπος οργάνωσης και εύκολης επανάληψης.
Πίνακες με σημαντικές ημερομηνίες και ιστορικά γεγονότα, με χώρες και πρωτεύουσες, με σημαντικούς γραμματικούς ή μαθηματικούς κανόνες ή ακόμα και λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί στην ορθογραφία ή συνδυασμοί στην προπαίδεια που δε θυμάται μπορούν να υπάρχουν γραμμένα σε διάφορα σημεία στο δωμάτιό του.

• Πολλές για να μάθεις κάτι βοηθάει να το γράφεις. «Τα γραπτά μένουν» είναι μια φράση που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει για την χρησιμότητα της.
• Όταν το παιδί χρειάζεται να αποστηθίσει π.χ. το μάθημα της ιστορίας ή των θρησκευτικών, εστιάστε σε τέσσερα πέντε κεντρικά σημεία του κειμένου, αναζητώντας τις λέξεις κλειδιά. Μην επιλέγετε τη λέξη με την οποία ξεκινά η παράγραφος, αλλά το θέμα για το οποίο μιλάει. Μπορείτε να υπογραμμίσετε τη λέξη κλειδί με χρωματιστό μαρκαδόρο ή να γράψετε σε μια κόλλα χαρτί τις πιο σημαντικές λέξεις τη μία κάτω από την άλλη.
• Η επανάληψη είναι το βασικότερο κομμάτι της μάθησης. Όσες πιο πολλές φορές διαβάσεις κάτι τόσο πιο πολύ σου μένει.
• Μην υπερβάλλετε στις ώρες μελέτης. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα κοιμηθεί στην ώρα του, αποφεύγοντας να παρατείνετε το διάβασμα μέχρι αργά.
• Η επανάληψη αρκετές φορές μέσα στη μέρα ή τη εβδομάδα είναι προτιμότερη από μία ολική επανάληψη την τελευταία στιγμή. Αυτό θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για τους έφηβους που στο τέλος της χρονιάς έχουν τις εξετάσεις.

• Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη μελέτη και το παιχνίδι. Το διάλειμμα για παιχνίδι ή κάποια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει και ν' αποβάλλει το άγχος.
• Αποφύγετε εκφράσεις όπως: «πόσες φορές πρέπει να το πούμε;», όταν βλέπετε ότι το παιδί σας ξεχνάει. Με τον τρόπο αυτό του στέλνετε το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά υπεύθυνο για τις υποχρεώσεις του. Δώστε έμφαση στα σημεία που το παιδί κολλάει, κάνοντας περισσότερη εξάσκηση και πιο συχνή επανάληψη.

• Προσπαθήστε να το χαλαρώσετε πριν κοιμηθεί. Τα παιδιά συχνά αγχώνονται τόσο πολύ που δυσκολεύονται να το διαχειριστούν. Βοηθήστε τα με το να συζητήσετε ένα άλλο θέμα ή ακόμα αν δείτε πως υποφέρει αρκετά, προτείνετε του να μιλήσετε γι’αυτό. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε τις ηθικολογίες ή το κήρυγμα. Αυτό που χρειάζεται είναι το ακούσετε με εν συναίσθηση και ειλικρινή αποδοχή.

Μια αγκαλιά, ένα χάδι και ένα γλυκό φιλί πάντα βοηθούν το παιδί, να νιώσει την αγάπη και την αποδοχή σας. Έτσι, θα νιώσει πιο δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Πότε βάζουμε κόμμα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Δικατάληκτα επίθετα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

Πώς να κάνω καλύτερα γράμματα