Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Γιατί οι μαμάδες μπερδεύουν τα ονόματα των παιδιών τους;


Μήπως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των μαμάδων που μπερδεύετε τα ονόματα των παιδιών σας; Αν ναι, μην ανησυχείτε: Δεν πάσχετε από πρόωρο Αλτσχάιμερ! Το μπέρδεμα των ονομάτων δεν είναι ούτε δείγμα κακής μνήμης και κυρίως δεν αποτελεί απόδειξη πως ο άνθρωπος του οποίου το όνομα μπερδεύετε δεν είναι σημαντικός για εσάς.

Στην πραγματικότητα είναι σημάδι και απόδειξη αγάπης! Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Memory & Cognition, όταν αποκαλείτε κάποιον με το όνομα κάποιου άλλου που έχετε στενή σχέση, σημαίνει πως νοιάζεστε εξίσου και για τους δύο.

Οι ερευνητές και μέλη του Τμήματος Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, πραγματοποίησαν 5 διαφορετικές μελέτες και εξέτασαν περισσότερους από 1.700 ανθρώπους προκειμένου να ανακαλύψουν τη βαθύτερη αιτία αυτού του φαινομένου ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Και κατέληξαν πως οι άνθρωποι συνήθως μπερδεύονται και λένε ονόματα ατόμων με τα οποία βρίσκονται στην «ίδια κοινωνική ομάδα». Όσον αφορά στις μητέρες, αυτό αποδεικνύεται με το γεγονός πως θα μπερδέψουν δύο αδέρφια και όχι το όνομα του παιδιού τους με ενός άσχετου παιδιού.

Η εξήγηση είναι απλή: ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου καταγράφει και αποθηκεύει ονόματα και πληροφορίες σε κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί ένα «σημασιολογικό δίκτυο» -ένα σύστημα αρχειοθέτησης για την ακρίβεια- στο οποίο οι παρόμοιες ή οι άμεσα συσχετιζόμενες πληροφορίες τοποθετούνται η μία «δίπλα» στην άλλη. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος της μητέρας ψάχνει το όνομα του πρωτότοκου Γιαννάκη για να του πει να μαζέψει το δωμάτιό του, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει το λάθος αρχείο από τον «οικογενειακό φάκελο» και στη θέση του μεγάλου γιου, να φωνάξει τον μικρό.

Γι’ αυτό μην ανησυχείτε αν η μνήμη σας σας εγκαταλείπει σε κρίσιμες στιγμές που θέλετε να φωνάξετε κάποιον κοντινό σας άνθρωπο. Ο φάκελος «οικογένεια» περιλαμβάνει τα ονόματα όλων όσων βρίσκονται μέσα στο σπίτι!

ΠΗΓΗwww.imommy.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Πότε βάζουμε κόμμα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Δικατάληκτα επίθετα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

Πρόσκληση γιορτή λήξης σχολικού έτους