Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Ποια είναι η σωστή αντίδραση όταν τα παιδιά σας λένε ψέματα;


«Δεν έσπασα εγώ το βάζο, φύσηξε ο αέρας και έπεσε». Όλοι οι γονείς έχουν ακούσει τα παιδιά τους να τους λένε ψέματα, άλλοτε μικρά και άλλοτε σοβαρότερα.
Τα ψέματα πολλές φορές περιλαμβάνουν και φανταστικές ιστορίες που θα προκαλούσαν έκπληξη ακόμα και στους καλύτερους σεναριογράφους και μπορεί να ακούγονται διασκεδαστικά και στους ίδιους τους γονείς.
Πότε όμως οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν για τη συνήθεια αυτή των παιδιών τους; Πότε τα ψέματα των παιδιών παύουν να είναι αθώα και γίνονται σκόπιμα; Μέχρι ποια ηλικία το παιδί πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό;

Τα ψέματα που λένε τα παιδιά μπορούν να κριθούν ως αθώα ή εσκεμμένα με κριτήριο την ηλικία του παιδιού που καθορίζει και τους λόγους που οδηγούν το παιδί στο να πει ψέματα. Μέχρι την ηλικία των 4 χρονών τα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν το φανταστικό από το πραγματικό και ζούνε μέσα στον κόσμο της μαγείας και των παραμυθιών. 
Έρευνες από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι τα παιδιά, που κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας φτιάχνουν φανταστικές ιστοριούλες, είναι άτομα ιδιαίτερα έξυπνα και δημιουργικά. Από την ηλικία των 4 ετών και μετά τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη διαφορά αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα.

Έτσι, μέχρι την ηλικία των 6-7 χρονών τα ψέματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά αφού το παιδί δεν έχει ξεχωρίσει εντελώς τον πραγματικό κόσμο από τον κόσμο της φαντασίας.

http://www.infokids.gr/poia-einai-i-sosti-antidrasi-otan-ta-pa/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Πότε βάζουμε κόμμα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Δικατάληκτα επίθετα

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

Πρόσκληση γιορτή λήξης σχολικού έτους