Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Η ιστοσελίδα αυτή αποβλέπει στην άμεση ενημέρωσή σας, γιατί πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος γονέας είναι πιο χρήσιμος και πιο ενεργός στην σχολική κοινότητα. Θα χαρούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας αυτή στέλνοντάς μας παρατηρήσεις, σχόλια, κείμενα, άρθρα, links στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:1odimotikokaterinis@gmail.com. Ελπίζουμε να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή όλων των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Επιστροφή στο σχολείο: χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Είμαστε λίγο πριν από την έναρξη μίας νέας σχολικής χρονιάς! Ο καλοκαιρινός χρόνος ξεγνοιασιάς δίνει τη θέση του στο χρόνο προετοιμασίας, με γονείς και παιδιά να ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά. Νέοι δάσκαλοι και συμμαθητές, μεγαλύτερες αίθουσες διδασκαλίας, νέες ρουτίνες και πιο δύσκολα μαθήματα, η αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι μία
συναρπαστική και ταυτόχρονα αγχωτική περίοδος για τα παιδιά.

Αυτή η μεταβατική φάση μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, σε ένα νέο σχολείο ή αν περνούν την πόρτα του δημοτικού ή του γυμνασίου για πρώτη φορά. Ως γονέας, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε αλλά να είστε σε εγρήγορση. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να οργανωθείτε, να προγραμματίσετε τη νέα χρονιά και να φροντίσετε ώστε το παιδί σας να λάβει τα απαραίτητα εφόδια από την αρχή. Οπότε, εστιάζοντας στη φροντίδα και στη στήριξη του παιδιού σας, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να είναι έτοιμο για το σχολείο.

Καθιερώστε νωρίς ένα πρόγραμμα
Ο σχεδιασμός για μια καλή σχολική χρονιά είναι η μισή διαδρομή. Όσο νωρίτερα έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την επιστροφή στο σχολείο, τόσο πιο σύντομα θα ελαχιστοποιήσετε το άγχος του παιδιού (και το δικό σας) και θα το βοηθήσετε σε αυτή τη μετάβαση.
Ρυθμίστε το πρόγραμμα του ύπνου του. Πολλά παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των εφήβων) χρειάζονται 9 ή περισσότερες ώρες ύπνου. Η έγκαιρη ρύθμιση του προγράμματός του, θα βοηθήσει το παιδί σας να είναι έτοιμο όταν αρχίσει το σχολείο.
Προωθήστε καλές διατροφικές συνήθειες. Σχεδιάστε τρόπους ώστε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα παίρνει ένα υγιεινό πρωινό, ώστε να είναι έτοιμο για την ημέρα του σχολείου. Αν δίνετε στα παιδιά σας φαγητό από το σπίτι, μπορείτε να πάτε για ψώνια μαζί τους και να τους επιτρέψετε να πάρουν υγιεινά τρόφιμα που τους αρέσουν. Τα παιδιά έχουν την τάση να τρώνε ό, τι έχουν διαλέξει τα ίδια.

Εξοικειωθείτε με το σχολείο
Δείτε αν το παιδί σας ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το σχολείο πριν από την πρώτη ημέρα. Κάντε μια βόλτα γύρω από το σχολείο μαζί του, για να του δείξετε τις αίθουσες διδασκαλίας, την αυλή, τους γενικούς χώρους του σχολείου και τις τουαλέτες του. Εάν δεν μπορείτε να το επισκεφθείτε, κάντε μια εικονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του σχολείου. Μπορεί να υπάρχουν φωτογραφίες από την τάξη, από τους χώρους ψυχαγωγίας, το προσωπικό του σχολείου, τα απαιτούμενα σχολικά είδη, πίνακες, κ.λπ. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να μην νιώθει χαμένο την πρώτη μέρα.
Γνωριστείτε με το προσωπικό του σχολείου. Βρείτε τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, γίνετε μέλη, μάθετε για τις δραστηριότητες του σχολείου και γενικότερα δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας.

Υποστηρίξτε συναισθηματικά το παιδί σας
Συζητήστε μαζί του σχετικά με τις προσδοκίες του για το επερχόμενο σχολικό έτος. Ρωτήστε το τι ανησυχίες έχει, τι σκέφτεται και τι στόχους βάζει για τη νέα σχολική χρονιά. Δείξτε του λεκτικά και συναισθηματικά ότι θα είστε δίπλα του να το υποστηρίξετε και να το ακούσετε ό,τι πρόβλημα και αν τυχόν αντιμετωπίσει, χωρίς να δεχθεί κριτική.
Εάν θεσπίσετε κανόνες, βεβαιωθείτε ότι είναι απλοί, ηλικιακά κατάλληλοι, σαφές και μπορούν να εφαρμοστούν με συνέπεια. Συζητήστε τους με το παιδί σας πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και μην προσπαθήσετε να τους αλλάζετε συχνά.
Περάστε τις τελευταίες ημέρες πριν το σχολείο μιλώντας με το παιδί σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτές ερωτήσεις. Όλοι οι γονείς ασυναίσθητα ρωτούν: "Πώς ήταν το σχολείο σήμερα"; Τα παιδιά συχνά απαντούν με ένα "όλα καλά ήταν" ή "μια χαρά". Δείξτε ενεργητικό ενδιαφέρον και δοκιμάστε να κάνετε πιο εστιασμένες ερωτήσεις στο παιδί σας: "Ποιο ήταν το πιο συναρπαστικό πράγμα που έγινε σήμερα στο σχολείο;" ή "Ποιο ήταν το πιο αγχωτικό"; Θυμηθείτε να μοιραστείτε γεγονότα και από τη δική σας ζωή. Η δημιουργία ενός ανοικτού διαλόγου είναι η δημιουργία υγιεινών συνηθειών και πρακτικών.
Να επαινείτε και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με σχολικές δραστηριότητες και να δοκιμάζει νέα πράγματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσπαθήσει να κάνει νέους φίλους και να γίνει και το ίδιο φίλος με άλλα παιδιά. Το σχολείο είναι ένα "κοινωνικό κέντρο", που είναι πολύ μοναχικό χωρίς έναν ή δύο φίλους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επανασυνδεθούν με ένα φίλο τους, πριν από την έναρξη του σχολείου. Αν πιστεύετε ότι είναι ντροπαλό, βοηθήστε το να αναπτύξει δεξιότητες ώστε να κάνει νέους φίλους.

Αναγνωρίστε επιπρόσθετες ανάγκες ψυχικής υγείας
Γνωρίστε τα σημάδια του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να πάρει τη μορφή του άμεσου εκφοβισμού, όπως σπρώξιμο, κλοτσιές, πειράγματα, βρισιές, καταστροφή περιουσίας του παιδιού, καθώς και έμμεση δράση, όπως το να αφήνεται εκτός της ομάδας των φίλων, διάδοση φημών και να διαδικτυακός εκφοβισμός.
Εάν το παιδί σας είναι ο "νταής" ή είναι θύμα εκφοβισμού, αναλάβετε ταχέως δράση με τη συμμετοχή του προσωπικού του σχολείου να είναι απαραίτητη.
Θυμηθείτε να πείτε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται νευρικό για την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών, θα μπορούσαν να δώσουν στο παιδί να πάρει στο σχολείο, μια οικογενειακή φωτογραφία ή ένα ειδικό αντικείμενο που έχει συναισθηματική αξία για αυτό (με άδεια από το σχολείο) ώστε να κάνουν το περιβάλλον του πιο άνετο.
Κατά την έναρξη του σχολείου, είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να νιώθει άγχος, το οποίο συνήθως περνά μετά τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να φαίνονται ανήσυχο ή αγχωμένο, μπορεί να είναι ώρα να ζητήσετε βοήθεια.
Μάθετε πώς το παιδί σας αναπτύσσεται σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Εάν έχετε επίγνωση για την τυπική συμπεριφορά και τις σκέψεις του παιδιού σας, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε πιο εύκολα μία αλλαγή στη συμπεριφορά του. Η αναγνώριση των ξαφνικών αλλαγών στη συμπεριφορά είναι χρήσιμη στην έγκαιρη παρέμβαση των συναισθηματικών αναγκών.
Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει ένα θέμα ψυχικής υγείας, μιλήστε με το δάσκαλο του παιδιού σας καθώς και με τον παιδίατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε ως γονέας. Εάν το πρόβλημα επιμένει, προγραμματίστε να επισκεφθείτε έναν εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Είναι πολύ καλό να γνωρίζετε ότι η ψυχική υγεία του παιδιού σας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική τους υγεία. Η αρμονική ισορροπία και των δύο παραγόντων όπως και η ενεργή συμμετοχή σας, θα το βοηθήσουν να αναπτύξει μια υγιή ζωή.

Με σωστή προετοιμασία και υποστήριξη, δεν υπάρχει κανένα θέμα που να μην αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Σας ευχόμαστε μία επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχολική χρονιά!

Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος - Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεκαδικό ανάπτυγμα ενός αριθμού

Άμεσο και Έμμεσο Αντικείμενο

Εμπρόθετοι προσδιορισμοί

Πότε βάζουμε κόμμα

Δικατάληκτα επίθετα

Ρήμα, Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του ΣΤ`1 Πεδεκίδου Ευμορφύλη προς τους μαθητές της

Επιρρήματα

Πρόσκληση γιορτή λήξης σχολικού έτους